Хидравлична помпа на автомобил – какво представлява и кога се налага да я ремонтираме?

Вашите автомобили

Хидравличната помпа на дадено превозно средство играе много важна роля за неговото управление.

От повече от 20 години, почти всеки автомобил има хидравлично управление на волана, което позволява по-лесното управление. Някои от Вас вероятно си спомнят возилата от Социалистическия режим, които нямаха хидравлика, но воланите им се управляваха изключително трудно. Е, съвременните автомобили нямат този проблем, но понякога хидравличните помпи се налага да бъдат ремонтирани, подменени, било то с нови, било то с рециклирани.

По стара традиция у нас, в България (вероятно поради финансови причини) често обръщаме сериозно внимание на авномобилът си, когато стане проблема, а не го правим профилактично.

Състоянието на хидрамличната помпа в никакъв случай не бива да се подценява. Периодичното следене за нейната изправност може да ни гарантира по-малко проблеми в бъдеще и да си спестим време и пари за ремонти.

Добро решение е периодично да посещавате сервиз за диагностика, за да не се налага ремонт на рейка в момент, който най-малко сте очаквали.

За да разберете по-точно каква е ролята на хидравличната помпа в превозните средства, предлагама де прочетете следното:

Този тип помпа трансформира механичната енергия в хидравлична, при което се произвежда налягане, което притиска хидравличния флуид по посока от резервоара към системата.

Хидравличната помпа представлява устройство, което преобразува въртеливото движение от волана в линейно, с което се направлява посоката на движение в автомобила. Принципа на действие наподобява този на зъбната рейка. Хидравличната помпа има редица приложения в кормилната уредба на превозни средства.

Можете да я видите в техника, като BobCat, камиони, които са с падащ борд, при които именно хидравличната помпа помага за движението му, бетоновози, тирове и много други.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Превоз на леки мебели

Как да разберем, че трябва да посетим сервиз, тъй като хидравличната помпа ни прави проблем?

Представяме Ви няколко кратки съвета, чрез които да се ориентирате добре в дадена ситуация:

Ако се появи специфичен шум от помпата, най-често може да се появи при дъждовдно време, при въртене на волана наляво или надясно, но в пълен режим.

Тропане и лопане при правене на завои.

Загуба на хидравлична течност. Ако забележите теч от хидравличната помпа, то това е знак, че спешно трябва да посетите сервиз.

Теч на масло в областта на маншоните на рейката.

Скъсаните маншони също може да се дължат на проблеми с хидравликата на автомобила.

У нас, в България има много сервизи, които предлагат ремонт на хидравлика, рециклиране на хидравлични помпи, рейки и други подобни услуги.

Дали можете сами да си поправите хидравличната помпа или рейките, които са проблемни?

Ако имате гараж, инструменти и опит, да, но трябва да имате предвид, че през последните години забраниха уличните ремонти. Ако сте добре подготвени, трябва да сторите това в сервиз на приятел, например.