Камионите отвръщат на удара

Вашите автомобили
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В Европа 70% от стоките идват до нас по шосе. Така е и в Съединените щати, а в Китай делът им достига 75 на сто. Това прави автомобилните превози на стоки и продукти водещи в света, но спедиторите, доставчиците на логистични услуги и производителите на камиони са подложени на натиск. Автоматизация, електрификация, цифровизация, увеличаването на недостига на водачи, по-строгите стандарти за емисиите, дори новите административни регулации, които ЕС се готви да въведе… – всичко това кара индустрията да се променя.

Първата задача е да се преодолеят празните курсове на камионите. В САЩ и Европа те са около 20%, в Китай са два пъти повече. Причината е в разминаването между обема на пратките, които трябва да бъдат транспортирани в дадения момент и вместимостта на наличните камиони. Това прави високи разходите на превозвачите в рамките на техния автомобилен парк. Предизвикателството се засилва и от силно фрагментираната индустрия – големите спедитори, които оперират с огромни паркове от камиони са едва няколко, на фона на дълга редица от малки компании, които управляват малък брой превозни средства. От тяхната гъвкавост и адаптивност зависи оцеляването им на пазара.

Автоиндустрията реагира бързо и се насочи към многофункционални камиони и машини с различен тонаж. Развитието е толкова динамично, че само за година разнообразието от възможности, които автомобилните производители са готови да покажат, впечатлява. Как изглежда тежката автомобилна индустрията днес, ще видим от 6-ти до 8-ми юни 2019 на летище „Лесново“.  TRUCK EXPO 2019 винаги идва с много изненади и атракции за посетителите. Тази година атракцията се нарича TRUCK TUNING SHOW – съпътстващо събитие, което ще покаже уникални тунинговани влекачи на водещи автомобилни марки. Но големият акцент са технологиите, функционалната ефективност и новостите в сектора на товарните превози.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Уникален Москвич впечатли хора от цял свят

Една марка, три модела, пет различни приложения например ще покаже DAF. Холандският производител вади флагмана си за международен транспорт DAF XF 530 FT SSC – седлови влекач с мощност 530 к.с., оборудван със спална (Супер спейс) кабина с две комфортни легла и луксозни кожени седалки на въздух. Пневматичното окачване на кабината допълва комфортното усещане при шофиране. Под нея се разкрива силовата линия, състояща се от: МХ-13 (6-цилиндров дизелов двигател с мощност 390 kW и горивна система „Common rail”) и автоматизираната 12-степенна предавателна кутия с директна последна предавка ZF TraXon 12TX2620.

Друг модел, който DAF ще покаже на изложението – XF 450 FAR SC – е предназначен за превозване на BDF контейнери и дава удобно решение за регионален транспорт. Товароподемността му е приблизително 14 тона. Ще го видите с теглич 40 мм. и електрически и пневматични конектори за ремарке. Малкият голям камион на DAF – LF 290 FA 18t. – със 7-метров олекотен фургон и падащ борд, е перфектно решение за дистрибуция, a CF 340 FAN SC ще бъде изложен с херметизиран фургон с полезен обем от 53,3 куб.м. Компанията по традиция показва на TRUCK EXPO и специализирана техника, като този път е подготвила внушителният CF 480 FAD – изключително здрав самосвал за смесени терени.

Различните нива на автономност, разработени от утвърдени производители и системите за намаляване на разхода на гориво, са на качествено ново ниво. SCANIA ще покаже два камиона за дълги разстояния, задвижвани с компресиран природен газ – SCANIA chassis R 410 A4x2NA и G 410 A4x2NA. Ще видим вълната на новата мобилност и при автобусите, с електрическия градски автобус Yutong Е12, който вече се движи по улиците на София и курортния комплекс „Албена“ и изминава над 300 км с едно зареждане на батерията.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Превоз на леки мебели

TRUCK EXPO 2019 се организира от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България. От 6-ти до 8-ми юни на летище „Лесново“ ще видим последните модели, технологии и оборудване на DAF, FORD TRUCKS, ISUZU, MAN, MERCEDES-BENZ, OTOKAR, RENAULT TRUCKS, SCANIA, VOLVO TRUCKS, YUTONG, MAHINDRA и др. По традиция в изложението ще участват и водещи марки лекотоварни автомобили, производителите на ремаркета и полуремаркета, хидравлични системи за товарни автомобили, фирми за сервизно оборудване, резервни части, гуми, масла, финансови инструменти и услуги, вериги бензиностанции, застрахователни компании. Следвайте новия хаштаг за третото издание на изложението #izjiveiTRUCKEXPO2019.