Как да поддържате DPF / FAP филтър за твърди частици

Автомобилно застраховане

За какво е DPF / FAP филтърът за твърди частици, както и как се поддържа, именно това ще разберете от настоящата статия.


В момента стандартът Euro-6 е в сила в Европа, а той регулира стандартите за емисиите на вредни вещества в атмосферата.

Много се прави за справянето с проблемите, касаещи околната среда и атмосферата. Повечето дизелови автомобили, особено старите такива, вредят изключително много, отделяйки вредни емисии.

В тази статия ще се спрем на филтрите за твърди частици DPF за автомобили, използващи дизелово гориво (дизелово гориво), както и ще Ви предтавим компания, която може да Ви поддържа тези филтри, така че да не вредят на околната среда.


Цикълът на запалване и изгаряне на дизеловото гориво се различава значително от изгарянето на бензин. Ако високооктановите смеси изгарят почти напълно, тогава дизелът оставя следа под формата на сажди. Това е, което филтърът за твърди частици трябва да се отстрани от ауспуха.
Дизеловите филтри за твърди частици могат да имат различни имена, които варират в различните страни и от марка до марка.

Така че, DPF е съкращение от английски. Дизелов филтър за твърди частици – това е неговото обозначение.
FAP – съкращение, което идва от Франция – Filtre a Particules,
И RPF е от RubPartikelFilter, от Германия.
Дизеловият филтър за твърди частици има една основна цел – да почисти отработените газове на дизелов двигател с вътрешно горене от сажди, който се предлага под формата на малки механични частици с размери от 10 nm до 1 μm. Подробен анализ показва, че тези частици са съединения от въглерод с вода, тежки метали, сяра и други елементи.
Най-разпространеният метод за оценка на замърсяването на филтър за твърди частици е да се анализира разликата в налягането на входа и изхода на системите за отделяне. Колкото по-голяма е разликата, толкова по-висока е степента на замърсяване (газовете имат затруднения при преминаване през решетката, което води до увеличаване на входящото налягане и намаляване на изхода).

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как да подготвим автомобила си за студените зимни месеци (пълно ръководство)

Поддръжката на DPF филтри, а понякога и механичното отрсраняване, или заменяне със системи, които причистват, може да се извърши от специализирани компании.